Zgrada u obliku nacionalne zastave

Kazahstanska zastava reinterpretirana je kao nova zgrada glavnog grada, tj. s rupom u sredini kako bi izgledala kao nacionalna zastava istoimene države.

Nazvana Tower of the Sun, jedan je od tri dizajna koji graditelj razmatra za mjesto u Nursultanu, gradu koji je nekad bio poznat kao Astana.

Zgrada od 75.000 kvadratnih metara predložena je za gradilište u blizini predsjedničke palače Ak Orda u središtu grada. Gradit će se preko rijeke Ishim, a niža razina postaje javni pješački i biciklistički most.

Velika rupa, koja je dizajnirana da predstavlja sunce u zastavi Kazahstana, bila bi izrezana iz središta 121 metra visokog bloka.

“Oblik zgrade je inspirisan nacionalnom zastavom Kazahstana – plavo pravougaono platno sa žutim krugom u sredini”, istakao je Vladimir Konovalov iz Fundamental Architects.

“Zgrada je strateški smještena na liniji pogleda između glavne autoceste i palače, tako da tokom vožnje autocestom ne blokiramo pogled prema predsjedničkoj palači”, rekao je Konovalov Dezeenu.

Iznad javnog mosta, zgrada bi imala dvospratni trgovački centar s luksuznim stanovima i uredima na spratovima iznad. Zgradu bi nadopunila javno dostupna krovna terasa, s koje bi se pružao pogled na Nursultan.

Izvor: dezeen.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *