‘Zeleni brod’ za Madridsku knjižnicu

Prijedlog tvrtke 3GATTI je da stvori „Zeleni svemirski brod“ za novu općinsku knjižnicu, u Madridu.Dizajn građevine orijentiran je da koristi znatiželju javnosti da privuče posjetitelje i stvori ikoničnu prisutnost u gradu.

Knjižnica je podijeljena na dva sprata, i to arhitektonski i konceptualno. Prizemlje je transparentno i otvoreno, a namijenjeno je za čuvanje bučnih, javnih aspekata programa; gornji sprat je arhitektonski eksponat koji lebdi iznad zemlje i sadrži privatne, mirne prostore za proučavanje.

Kao pravi “svemirski brod” dio dizajna, gornji sprat se sastoji od betonske i ciglene podloge, poprskane tamnom žbukom, koja podržava crvenu cijev i metalnu mrežu. Mreža, zauzvrat, ugošćuje vinovu lozu koja je zasađena na krovu, što će zgradi dati sezonski izgled.

U toploj sezoni vinova loza brzo raste i prekriva strukturu zelenim lišćem, osjenčavajući ga od oštrog sunčevog svjetla. U jesen, lišće će postati sjajno crveno prije pada u zimi i ostaviti iza sebe samo sada prozirnu nadogradnju. Tamna žbuka izložena u hladnijim mjesecima tada će privući više sunčeve svjetlosti i poslužiti za pasivno zagrijavanje zgrade.

Monolitni gornji volumen konceptualno je podijeljen kako bi se stvorilo unutarnje dvorište. Zidovi koji gledaju na dvorišne prostore ostakljeni su kako bi pružili miran pogled s područja istraživanja na otvoreni prostor. Različiti profili u gornjem dijelu drže mrežnu strukturu dalje od fasade i svjetla filtera i pogleda na zgradu, a istovremeno pružaju utore za privatne prostore za učenje i dnevni boravak.

Nasuprot volumenu “izvanzemaljskog objekta” gornjeg prostora, donji sprat je integriran s okolinom kroz transparentnost i različite pristupne tačke. Fasada knjižnice koja gleda na ulicu postavljena je natrag kako bi se stvorio veći javni prostor ispred zgrade. Na poleđini je otvoren pješački put koji povezuje dvije susjedne ulice. Međuprostori između dvorišta i istočne strane lokaliteta postat će urbani povrtnjaci, koji će biti priključeni dječjim knjižnicama kako bi potaknuli interakciju i obrazovanje.

Knjižnica je zamišljena kao organizam koji može komunicirati sa susjedstvom na otvoren i fleksibilan način, izazivajući razgovore o okolišu, građanskom životu i obrazovanju.

Izvor: archdaily.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *