Wi-Fi 6

Wi-Fi 6 je nova generacija Wi-Fi-ja, koja će povezivanje na internet učiniti znatno bržim. To je bežični standard nove generacije koji je brži od 802.11ac. Ono što je bitno istaći je da će omogućiti bolje performanse u prenatrpanim područjima. Također, Wi-Fi 6 možemo očekivati već ove godine.

Kao i obično, najnoviji Wi-Fi standard nudi brži prijenos podataka. Ako koristite Wi-Fi ruter sa jednim uređajem, maksimalne potencijalne brzine bi trebale biti do 40% veće nego s Wi-Fi 5.

Postavlja se pitanje-kako? Wi-Fi 6 to postiže kroz efikasnije kodiranje podataka. Uglavnom, više podataka je upakirano u iste radio valove. Čipovi koji kodiraju i dekodiraju ove signale postaju sve snažniji i mogu se nositi sa dodatnim radom.

Wi-Fi ima tendenciju da uspori sa radom kada ste u prepunoj prostoriji sa mnogo Wi-Fi uređaja i vjerovatno ćete imati sporiji internet.

No, Wi-Fi 6, poznat i kao 802.11ax, uključuje nove tehnologije koje pomažu i u tome. Intel tvrdi da će Wi-Fi 6 poboljšati prosječnu brzinu svakog korisnika najmanje 4x u preopterećenim područjima sa mnogo povezanih uređaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *