Venecija- grad ljubavi i gondola

O Veneciji je napisano mnoštvo tekstova i putopisa da jednostavno razmišljam šta bih i ja mogla dodati. Riječi ne mogu opisati i dočarati sve ljepote Venecije, ali ću, svakako, iznijeti dio svoje priče.

Venecija. Čarobna Venecija. Kažu, ako ste zaljubljeni i sretni Venecija vam je još ljepša, pa je uz Pariz prozvana gradom ljubavi. Talijani je vole nazivati La Serenissima, što u prevodu znači presvijetla.Venciju čovjek ili zavoli za cijeli život ili je istinski i iskreno ne može podnijeti. Ja se nalazim u grupi vječnih zaljubljenika u Veneciju. Od prvog susreta desila se ljubav. Ljubav koja traje već pune tri godine.

Naš prvi susret desio se prije tri godine. Pred kraj ljeta spakovala sam kofer;kofer pun nadanja i očekivanja, ali i nestrpljivosti. Bila sam samo na nekoliko koraka od ostvarenja svoga sna. I uskoro sam se našla u gradu o kojem sam maštala. Moje zamišljene šetnje ulicama Venecije postale su java. Bila sam na mjestu o kojem sam sanjala. Gledala turiste koji brzim koracima hodaju pločnicima trga, posmatrala mnoštvo brodića i uživala.
Venecija je grad koji možete svesti na nekoliko riječi – kanali, mostovi, gondole i palače. Kanala je oko sto pedeset, mostova četiri stotine, pravih drvenih gondola upola manje nego u osamnaestom stoljeću, a isto tako i palača.

Prva destinacija je bila Most uzdaha. Šetajući prema mostu sjetila sam se legende koja kaže da je most ime dobio po uzdasima zaljubljenih koji bi se baš na tom mjestu poljubili za vrijeme zalaska sunca. Ali, ipak, istina je nešto drugačija. Naime, ovaj most je povezivao Duždevu palaču i zatvor, te je upravo šetnja mostom mnogim zatvorenicima koji su tim putem išli na pogubljenje bila prilika za posljednji pogled na svijet. Moderna legenda o mostu kaže da će zaljubljeni parovi koji gondolom prođu ispod mosta i poljube se ispod njega tačno u vrijeme kad sunce polako zalazi ostati vječno zaljubljeni.

Zatim, veličanstveni, glavni i formalno jedini trg (piazza) u Veneciji – Trg svetog Marka, koji je ujedno i najpoznatija turistička destinacija ovog grada. Mnogi ga smatraju najljepšim trgom u Evropi zbog veličanstvenog pogleda i građevina koje ga okružuju. Posebnu pažnju privlači sat svetog Marka koji je jedan od prvih astronomskih satova u Evropi.
Venecija je jedan od rijetkih gradova u kojem je ljudski glas jači od zvučne kulise automobila iz razloga što se Venecijom ne mogu voziti automobili. I upravo zbog toga Venecija je još ugodnija za boravak. To je posebno mjesto na ovoj zemaljskoj kugli gdje vrijeme nema značenje kao na drugim predjelima, tačnije rečeno, ima jedno svoje mjerilo, jedinstveno. U bilo koje doba da se nađete na ulicama Venecije doživjet ćete posebne trenutke vrijedne spomena i sjećanja.

S druge strane kanala, nasuprot Trgu sv.Marka, ponosno stoji bazilika Santa Maria della Salute izgrađena u 17. stoljeću od istarskog kamena. To je manja venecijanska crkva.Njezine skladne i klasične proporcije učinile su je jednom od najviše fotografiranih crkvi u Italiji. 1629. godine Veneciju je zahvatio val epidemije, te je u naredne dvije godine umrla gotovo trećina stanovništva. Republika je kao znak zahvalnosti za nestanak epidemije, dala zadatak Palladiu da podigne slikovitu baziliku koju su posvetili Blaženoj djevici Mariji, za koju su držali da je zaštitnica Republike.Nakon uživanja na trgu slijedi lutanje kamenim uličicama, uživanja u hrani, talijanskoj kuhinji – brusketi, pasta, pizza, lazanje i na kraju najbolji sladoled na svijetu.

Još jedna velika prednost posjete Veneciji su more i pješčane plaže okolnih gradića koje pružaju pristupačan smještaj turistima. Ja sam odabrala Lido di Jesolo. Mirno područje uz predivan pogled na more.

Venecija je oduvijek oduševljavala i inspirisala svojom jedinstvenom ljepotom. Prije same posjete razmišljala sam o tome zašto su mnogi umjetnici, pjesnici i slikari dolazili u Veneciju, ali i obližnje otoke kako bi stvarali svoja djela. Na odlasku iz Venecije shvatila sam zašto. Beskonačno inspirativna i beskonačno smirena, to je razlog.

Upravo sada bih vrlo rada spakovala svoj kofer i krenula prema Veneciji, baš kao da idem prvi put sa onim istim žarom i željom. Hiljadu puta da odem bilo bi malo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *