U gradu soli

Dosta puta nas je sudbina odvela na mjesta koja posjećujemo samo ako, na primjer, želimo vidjeti rođake koje nismo vidjeli dvije-tri godine ili ako želimo posjetiti neku znamenitost, zanimljivost, neki novitet a koji nema negdje „kod nas“. Međutim, ova posjeta nije jedan od tih slučajeva. Iako možda imam nekih rođaka za koje ne znam, ovaj put ih nisam došla upoznati i posjetiti niti obići slana jezera niti fabrike niti aerodrom. Došli smo na ToT seminar u okviru projekta TEACHER koji se, već treću godinu realizuje i polahko privodi kraju.

Tuzla je jedan od gradova u Bosni i Hercegovini i sjedište istoimene općine na sjeveroistoku zemlje. Jedno je od najstarijih naselja u Evropi sa kontinuitetom življenja a dokaz tome su i pronađeni ostaci starog naselja sojeničkog tipa iz vremena neolita (mlađeg kamenog doba). Arheolozi su otkrili brojna naselja sa bogatim ostacima materijalne kulture prastarih stanovnika ovog područja. Među brojnim arheološkim materijalima ističe se i keramička neolitska posuda čija je namjena bila kuhanje slane vode i proizvodnja soli.

Prvi pisani spomen o Tuzli potiče iz 950. godine kada je bizantijski historičar i car Konstantin Porfirogenet u svom djelu „O upravljanju državom“ izričito spomenuo Tuzlu kao grad, pod rimskim nazivom Salines – grad soli, sa spomenom da se nalazi u sastavu Raškog kneza Časlava koji je poginuo u borbi sa Mađarima. 1463. godine Tuzla postaje dio Osmanskog carstva, a iz tog vremena potječe i njeno današnje ime koje se izvodi iz turske riječi tuz, koja označava so. Po odlasku Osmanlija 1878. godine, grad postaje dio Austro-Ugarske monarhije, a po završetku Prvog svjetskog rata Tuzla je, kao i cijela Bosna i Hercegovina bila dio novoosnovane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, od 1929. zvane Kraljevina Jugoslavija.

Sada kada smo se ukratko upoznali sa prošlošću bosanske ljepotice Tuzle, obići ćemo, turistički, sve ljepote i zanimljivosti koje možete naći ovdje.

PANONSKA JEZERA

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Pored užitka u kupanju u vodi, ova voda ima i ljekovita svojstva, pogotovo u liječenju steriliteta, reumatskih i disajnih oboljenja. Slana voda ima izuzetna terapijska svojstva. Unutar ovog kompleksa se nalaze uređeni prostori za zabavu djece i prostor za fitnes. U 4 godine ovaj kompleks je posjetilo oko 2 miliona turista.

SLANI SLAPOVI

Unutar kompleksa Panonskih jezera nalaze se Slani slapovi visine 18 metara, sa dva bazena za kupanje i površinama za sunčanje, izuzetno pogodnim za inhalacije slanim parama.

ARHEOLOŠKI PARK – NEOLITSKO SOJENIČKO NASELJE

Unutar kompleksa Panonskih jezera 2006. godine otvoren je Arheološki park – neolitsko sojeničko naselje i Geološki muzej. Ovaj jedinstveni prostor ima višestruko značenje, ne samo za turističku ponudu Tuzle nego i u pogledu valorizacije kulturno-historijskog naslijeđa.

SLANA BANJA

Kompleks Panonskih jezera se neposredno nastavlja na sportsko-rekreacioni kompleks Slana banja koji je jedan od najprostranijih i najuređenijih centralnih parkova u BiH. Pored staza za šetnju i jogging, ovaj kompleks obuhvata kompleks teniskih terena, igralište za mali nogomet i košarku te neka od spomen obilježja iz novije historije grada. Na ovom prostoru nalazi se i spomen obilježje civilnim žrtvama rata, tuzlanskoj mladosti koja je stradala na Kapiji 1995. godine.

SONI TRG

Na Sonom trgu, u granit su uklesane riječi: „Tuzla je jedno od najstarijih naselja u Evropi. Sedam hiljada godina od neolita do danas, ljudi proizvode so i žive na ovom prostoru. Građani Tuzle obnoviše Soni trg 2004. godine, sa vjerom da je ljubav izvor nastanka i vječitog trajanja svijeta“. Na Trgu se nalazi i replika neolitske posude za isoljavanje, koja je sastavni dio fontane, ukrašene mozaikom iz Ravenne,  svjetske prijestonice mozaične umjetnosti.

TRG SLOBODE

Trg Slobode je najveći trg u Bosni i Hercegovini na čijem se prostoru nalazi rekonstruisana zgrada Baroka iz austrougarskog perioda. Na Trgu je otkriveno arheološko nalazište sa vrlo značajnim ostacima arheološkog materijala. Prostor je uređen za druženje i različite manifestacije, a krasi ga središnja fontana sa pratećim sadržajem.

ZRAČNA LUKA TUZLA

Zračna luka Tuzla civilna je i vojna zračna luka pored Tuzle u Bosni i Hercegovini. Bila je najveća zračna luka Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, a od 1996. glavna zračna luka za snage SFOR-a. Od 1998. je civilna zračna luka. Svake godine raste broj letova sa ovog aerodroma, a tome svjedoče i statistički podaci.

Svaka od gore spomenutih atrakcija, obilježja, spomenika, ima svoje mjesto u srcu svakog Tuzlaka, ali i u srcu svakog ko bar jednom dođe posjetiti Tuzlu. Ovaj grad soli iz godine u godinu svojim gostima nudi širok spektar mogućnosti za odmor, zabavu i rekreaciju.

Izvori:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *