Svečana dodjela Oscara

91. dodjela Oscara

U ranim jutarnjim satima 25. veljače održana je veličanstvena dodjela najprestižnije nagrade filmske industrije. Ova 91. dodjela Oscara iznjedrila je i neočekivane dobitnike.

The Academy Awards poznatiji kao Oscar je skup nagrada za umjetničke i tehničke komponente u filmskoj industriji koje svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti. Dobitnici iz različitih kategorija bivaju nagrađeni kopijom zlatne statue, zvanično nazvane “Oscar za zasluge”, popularnije Oscar.

Oscar za zasluge, poznatiji kao Oscar

Ceremonija 91. dodjele nagrada Akademije, u čast najboljih filmova 2018. godine, održana je 25. veljače 2019. u Dolby Theatreu, u Los Angelesu, u Kaliforniji. Ceremonija je emitovana na ABC-u. Od osnivanja nagrade 90. ceremonije dodijeljeno je ukupno 3.072 statua Oscara.

Ovogodišnju ceremoniju Oscara otvorila je grupa Queen i pjevač Adam Lambert sa pjesmama “We will rock you” i “We are the champions”, što se kosi sa favoritom za najbolji film “Bohemian Rhapsody”, o životu Freddieja Mercuryja.

Komičarke Tina Fey, Amy Poehler i Maya Rudolph najavile su Oscara za najbolju sporednu glumicu, kojeg je dobila Regina King za film “If Beale Street Could Talk”. Film “Crna Pantera” osvojio je svoj prvi Oscar – za najbolju kostimografiju, a senzacija je bila haljina Melisse Mccarthy, koja je došla odjevena kao kraljica Elizabeta I.

Redatelj Alfonso Cuaron dobio je dva Oscara i to za najbolju fotografiju, a također je nagrađen i za kameru.

“Bohemian Rapsody” je film koji je osvojio 4 Oscar nagrade. Ovaj film nas je oduševio te tako zaslužio nagrade za montažu zvuka, najbolji zvuk, montažu i najboljeg glavnog glumca.

Rami Malek, kojeg smo imali prilike gledati u tv seriji Mr. Robot, odnio je nagradu za najboljeg glumca. Nakon toga je rekao “Hvala mojoj obitelji, ali i članovima grupe Quuen. Možda nisam bio najočitiji odabir za ovu ulogu, stoga sam zahvalan na pruženoj prilici. Ja sam dijete imigranata iz Egipta i glumio sam imigranta Freddieja”.

Rami Malek sa Oscarom za najboljeg glumca

Daniel Craig i Charlize Theron najavili su nominirane za najbolju sporednu mušku ulogu koju je osvojio Mahershala Ali za “Green Book”. Ovo mu je drugi Oscar nakon “Mjesečine”.

“Hvala mojoj baki, ona me je naučila da ne odustajem nakon pada”, kazao je Ali, kojeg gledamo i u novoj sezoni “Pravog detektiva”. Nagradu za najbolji izvorni scenariji je odnio, kao blago iznenađenje, film “Green Book”.

Oscar za najbolju sporednu ulogu

Najbolje adaptirani scenarij ove godine pripao je Spike Lee za “Crni član Ku Klux Klana”. Prilikom svog govora osvrnuo se na povijest ropstva u Americi, te je održao politički govor i napomenu kako su izbori iduće godine.

Lady Gaga je dobila svoj prvi Oscar u karijeri i to za najbolju pjesmu, pjesmu “Shallow”. Ovime je potvrdila svoju izvanrednu kvalitetu.

Oscar za najbolju pjesmu ide Lady Gagi

Frances McDormand i Sam Rockwell su dodijelili Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu. Najveće ovogodišnje iznenađenje je Oscar za Oliviu Colman u filmu “Miljenica”. Glen Close tako je ostala i bez sedmog Oscara. Glumica je jedva došla do riječi od suza. Zahvalila se redatelju Lathimosu, kolegama iz filma, obitelji. Pozdravila je i Glenn Close i Lady Gagu.

Julia Roberts je proglasila dobitnika nagrade za najbolji film, a tu titulu je dobio “Green Book”. Peter Farelly zahvalio se na nagradi, kazavši kako su napravili film o ljubavi. Samu dodjelu nagrada pomalo je zasjenio nastup Lady Gage i Bradley Coopera koji su i ovoga puta prikazali svoju izvrsnost na sceni. Nastup je bio izrazito emocionalan te se mogla osjetiti kemija između ova dva vrsna glazbenika.

Nastup Lady Gage i Breadley Coopera na dodjeli Oscara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *