SpaceX postavlja 60 internet satelita

Kompanija SpaceX je počela sa uvođenjem svog orbitalnog širokopojasnog sistema.

Raketa Falcon-9 lansirana je sa Cape Canaveral-a u Floridi kasno u četvrtak, prepuna 60 satelita sposobnih da korisnicima na terenu omogući brzu vezu sa internetom.

Preduzeće Elon Musk konačno želi da izgradi oko 12.000 letjelica za svoju “Starlink” mrežu.

SpaceX je jedna od nekoliko komercijalnih odjela sa dozvolom za letenje preko internet mega konstelacije. Među njima su i pokretanje kompanije OneWeb sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koje je u februaru počelo sa uvođenjem sa šest operativnih svemirskih letjelica. Amazon također ima ambicije na ovom tržištu i radi na prijedlogu od 3.200 satelita poznat kao Projekt Kuiper.

Svi koncepti predviđaju letenje svemirske letjelice u niskoj Zemljinoj orbiti manje od 2.000 km iznad planete. Ovo će minimizirati kašnjenje u internetskim vezama.

Svaki satelit teži 227 kg, ima više antena visokog protoka i jedan solarni niz. Platforme su također opremljene električnim pogonom – sistemom koji izbacuje električno nabijene atome kriptona kako bi osigurao potisak. Motor je potreban za podizanje Starlink-a sa visine od 440 km do visine od 550 km.

Pogonski sistem će također djelovati tako da održava ispravan položaj satelita na nebu i da ga spusti na kraju svog radnog vijeka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *