„Seoska kuća“ objedinjuje modularne kuće s vertikalnim farmama

Precht – arhitektonski studio razvio je koncept za modularno stanovanje u kojem bi stanovnici proizvodili vlastitu hranu u vertikalnim farmama. Arhitekti Fei i Chris Precht razvili su Farmhouse kao način povezivanja ljudi u gradovima s poljoprivredom s ciljem održivog načina života.

Precht je dizajnirao Farmhouse jer stanovništvo diljem svijeta sve više postaje stanovnicima gradova koji su izgubili dodir s načinom proizvodnje hrane, dok prijevoz hrane ima sve štetniji utjecaj na okoliš. Konceptualni modularni sustav omogućio bi ljudima da uzgajaju hranu u stambenim blokovima kako bi jeli ili dijelili s lokalnom zajednicom.

Montažni moduli kućišta A-okvira izrađeni od križno lameliranog drva (CLT) bili bi složeni kako bi se osigurali fleksibilni životni prostori. CLT je održiviji od ostalih jeftinih građevinskih materijala, kao što je beton, jer se ugrađuje u ugljik koji apsorbiraju stabla koja su ga uzgajala kako bi ga napravila.

Svaki od zidova modula bio bi izrađen od tri sloja. Unutarnji sloj, okrenut prema unutrašnjosti kuće, držao bi struju i cijevi površinskim završnim slojevima. Sloj strukture i izolacija oblikovao bi srednji sloj, a na vanjskom sloju bi držali sve elemente u vrtu i dovod vode.

Svaki dupleks trebao bi imati otvoreni dnevni i kuhinjski prostor u prizemlju, sa spavaćim sobama u obliku šatora na gornjim katovima. Na vanjskim rubovima kule rezidencije mogu imati balkone. Uzgoj vrtova bio bi uređen tako da bude ili privatan ili komunalni, s obrnutim razmakom između modula koji osiguravaju V-oblikovane tampon-zone između stanova, dajući biljkama prirodno svjetlo i ventilaciju.

“Sustav ne ograničava visinu tornja, jer je prilagodljiv različitoj debljini konstrukcije”, istakao je Chris Precht.

Tržište hrane u zatvorenom prostoru nalazilo bi se u prizemlju kule, zajedno s podrumom za čuvanje hrane u zimskim mjesecima.

Izvor: dezeen.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *