Savitljivi telefoni

Kineska kompanija TCL još je jedan u nizu proizvođača koji su se priključili trendu izrade pametnih telefona sa savitljivim ekranima. Ova kompanija radi na preklopivom telefonu koji se savija u pametni sat.

TCL kompanija poznata je po televizorima, ali i putem svojih BlackBerry Mobile i Alcatel mobilnih brandova, radi na najmanje pet uređaja koji koriste fleksibilne zaslone, uključujući dva tableta, dva pametna telefona i fleksibilan telefon koji se može pretvoriti u pametni sat.

I dok su prva četiri samo “varijacije na zadanu temu” (preklapanje po horizontali i vertikali, spolja i unutra), peti je nešto što do sada nije viđeno. Ovo dizajnersko rješenje predstavlja smartfon sa savitljivim ekranom koji korisnik može da obavije oko ruke kao narukvicu.

Prvi uređaj sa savitljivim ekranom TCL kompanija planira da predstavi 2020. godine, ali njihovi stvarni planovi kada je njegov razvoj u pitanju nisu otkriveni. Naglašeno je samo da bi inovativna tehnologija mogla da bude primijenjena i kod drugih uređaja, kao što su pametni televizori.

Sadašnja rješenja savitljivih ekrana nemaju mogućnost savijanja kakvo će biti prikazano na ovim telefonima, budući da su oni deblji u odnosu na rješenje koje je TCL prikazao, piše Engadget. Programeri su dovodili u pitanje i sam softver koji će biti korišten. Iako se pretpostavlja da će Android moći da radi i na takvim savitljivim ekranima, nije poznato kako će to zaista izgledati u praksi.

Sve u svemu, za sada nije sasvim sigurno koliko će TCL uspjeti da ovu svoju zamisao sprovede u djelo, ističe CNet, dodajući da je još uvijek rano da bi se bilo šta na ovu temu sa sigurnošću tvrdilo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *