SAD gradi superračunar Exascale

Najmoćniji računar, desetine puta brži od bilo kojeg drugog računara na svijetu, biće izgrađen u blizini Čikaga.

U proteklih nekoliko godina, svjetska sila je bila zatvorena u superkompjuterskoj utrci u naoružanju, uz najveća i najbrža dostignuća. Prema novoj najavi, najbrži superkompjuter na svijetu dolazi u SAD 2021. godine i prvi će probiti tzv. “Exascale” barijeru.

Superkompjuteri mjere svoje performanse na flopovima ili proračunima u sekundi. Računar koji ima deset flopova može napraviti deset kalkulacija u sekundi, što je prilično zastrašujuće za moderno računalo. Vaš laptop ili radna površina je vjerovatno sposobna za nekoliko teraflopova ili trilijuna izračuna u sekundi.

Vrhunski superkompjuter na svijetu trenutno je Summit kompjuter u Oak Ridge National Laboratory. Taj računar dostiže 150 petaflopova, nekoliko hiljada puta više procesorske snage od tipičnog laptopa. Nekoliko drugih vrhunskih superračunara doseže i nekoliko desetina petaflopova.

Na polju izrade superračunara trenutno je u fokusu izrada prvog kompjutera Exascale, sposobnog za kvintilione kalkulacije u sekundi. Takav kompjuter bio bi milion puta brži od tipične radne površine i mogao bi dramatično unaprijediti znanstvena istraživanja i istraživanja umjetne inteligencije.

Prema saopštenju Odjeljenja za energiju, prvi kompjuter Exascale će biti na tržištu u bliskoj budućnosti. Zahvaljujući 500 miliona dolara od DoE-a, 1 eksaflop računar Aurora će biti izgrađen u Argonne National Laboratory, a za izradu će koristiti arhitekturu i tehnologiju kompanije Intel.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *