Ruske kompanije najaktivnije u usvajanju AI

Oko 30% ruskih kompanija zapošljava tehnologiju vještačke inteligencije (AI), ostavljajući evropske i američke kompanije iza sebe, prema rezultatima Microsoft istraživanja poslovnih lidera.

Ruski rukovodioci su barem 7,7% ispred kada je u pitanju usvajanje tehnologije, što tvrdi Microsoft, dodajući da u Francuskoj, na primjer, nivo korišćenja AI iznosi 10 procenata.

Korporacija je predstavila istraživanje pod nazivom “Poslovni lideri u doba AI”. Oko 800 rukovodilaca iz osam zemalja – Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Rusije, Švajcarske, Velike Britanije i SAD je učestvovalo u anketi, koja je sprovedena još u januaru među kompanijama sa više od 250 zaposlenih.

Ruski rukovodioci su među onima koji najviše cijene AI u svojim poslovnim aktivnostima, ističući da im to pomaže u upravljanju kompanijom. Privrednici su pokazali i veliko interesovanje za efikasniju saradnju sa tehnologijom, navodi se u Microsoftovoj anketi. Da bi se to postiglo, 90% ruskih ispitanika je bilo voljno da se konsultuje sa stručnjacima po tom pitanju, dok je prosječna cifra širom svijeta oko 67%.

Međutim, istraživanje nije uključilo jednog od potencijalnih lidera AI, Kine, koja ulaže novac u mnoga inovativna polja, posebno AI. Prošle godine, kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na veći razvoj i korištenje tehnologije kako bi se osigurala budućnost zemlje u “novoj rundi tehnološke revolucije i industrijske transformacije”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *