RECENZIJA: Shoplifters

Shoplifters, obitelj Shibata

Ovo filmsko remek-djelo nam dolazi iz radionice Hirokazu Koreeda-e te predstavlja jedno osvježenje od strane američkih blockbustera. Originalni naslov filma je 万引き家族 (Manbiki Kazoku), a svrstava se u žanr drame, preciznije – krimi drame. Glumačku postavu čine Lily Franky, Sakura Andô, Mayu Matsuoka, Jyo Kairi, Miyu Sasaki, Kirin Kiki.

Moramo naglasiti da ovo nije film uz koji ćete mozak pustiti na pašu i definitivno iziskuje usredotočenost pri gledanju. Priznajemo, čini se da sam uvod u film traje sat vremena, no naknadno shvatimo da je taj dio bitan za sami dojam koji ostavlja film.

Trailer filma

Fabula počinje tako da već na samom početku možemo vidjeti kakvim se principom krađe služi ova obitelj, a glavni u tome je Osamu i njegov sin, Shota. Oni komuniciraju koristeći signale rukama te odvraćanjem pažnje kako bi iz trgovine izašli sa osnovnim potrepštinama. Međutim, život će im se promijeniti kada, na povratku kući, usred hladne noći pronađu djevojčicu Yuri za koju u njezinoj obitelji nitko ne mari. Osamu odvodi Yuri svojoj obitelji, te se, nakon pomalo trnovitog početka, Yuri brzo sjedini sa svojom novom obitelji. Yuri uskoro dobiva i novi identitet – Lin te se pridružuje Osamu i Shoti u krađama.

Osvajač Palme d’or

Kako film odmiče, tako shvaćamo da ova obitelj nije povezana samo sa sitnim krađama, već mnogo težim kriminalnim radnja. Scene su bez glazbene podloge, čime se sav fokus stavlja na istraživanje i razmatranje fabule i života likova. Koreeda je konkretno odradio režijski posao, a scenarij, iako je mogao biti malo sažetiji, zapravo je vrlo dobro napisan jer svaka scena, pa čak i ona koja se čini potpuno nevažna, ima svoju ulogu u daljem razmatranju fabule.

Glavni likovi ovog filmskog ostvarenja su Osama, Shota i Yuri, tj. Lin. Svaki od ovih likova ima svoju priču koju su glumci izvanredno prikazali. Vrhunski su intrepetirani i najsitniji detalji koji se ponekada čine manje bitnima, poput Shote i njegovog stanja za kojeg pomislimo da je jednostavna dječija ljubomora zbog Yurina dolaska u obitelj.

Shota i Lin

Sam kraj filma nije ono što očekujemo. Navikli smo na happy end – inge koje često srećemo u američkim filmovima, ali ovaj film nam nudi nešto sasvim drugačije i pomalo opterećujuće.

Shoplifters je definitivno film koji će se u budućnosti češće spominjati kada se spomenu neamerički filmski naslovi. Ovaj film pokazuje publici da nije sve tako crno – bijelo, da svijet sačinjava od čitavog spektra raznoraznih boja.

Shoplifters je jedan od rijetkih filmova koji je prošao besprijekorno kod publike. Na Rotten Tomatoes ima 99% pozitivnih recezija, na Metacritic izuzetno visoku ocjenu – 93, dok na IMDb-u ima, također iznad prosječnih 8.1 što govori da ovo nije jedan od onih slučajeva kada se gledateljstvo ne slaže baš sa ocjenama kritičara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *