Projekcija prozora „iskrivljuje fasade“

Nuno Piedade Alexandre, studio sa sjedištem u obližnjem gradu Santarém, stvorio je zgradu kao dodatni smještaj za Dom za starije osobe u četvrti Portalegre.

Produžetak je smješten na istaknutom mjestu kada se gleda s susjedne ulice. Ispunjava maksimalni raspoloživi prostor na parceli kako bi se optimizirala unutarnja podna površina. Svaka spavaća soba ima otvor koji se pruža iz fasade. Stakla razbijaju crne površine s rešetkama i daju zgradi dinamičan, heterogeni izgled.

“Volumen se dematerijalizira kroz projekciju prostorija prema van, iskrivljujući glavno pročelje u potrazi za posebnim skulpturalnim trenutkom koji može govoriti sam za sebe i biti nekako jedinstven, na način na koji bi svaki pacijent trebao biti”, kažu iz arhitektonskog studija.

Smještaj je dizajniran prema potrebama korisnika, s naglaskom na kvalitetu svjetla i zanimljivih prostora koje stvaraju kutne površine. Deset dvokrevetnih soba i četiri pojedinačne sobe dodane su centru, svaka s vlastitom kupaonicom. Novi dodatak zauzima površinu u stražnjem dijelu glavne zgrade i uređen je tako da se neka od postojećih kružnih područja neprimjetno protežu između njih.

Sobe imaju visinu stropa od 2,7 metara i kulminiraju otvorima koji dosežu visinu od 3,5 ili 4,5 metara, što pomaže u dodatnoj dnevnoj svjetlosti u prostor. Svaki od prozora je pod kutom kako bi se stvorio drugačiji odnos s okolnim uličicama i uokvirio specifičan pogled na obližnja stabla, horizont ili rijeku Sor koja teče u blizini mjesta.

“Projekt je rezultat funkcionalnog programa, koncepta životnog iskustva i korištenja, te odnosa zgrade s okolnom urbanom mrežom”, dodao je studio za arhitekturu.

Izvor: dezeen.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *