Preminuo basista Prljavog kazališta Dubravko Vorih

Dubravko Vorih, jedan od najpoznatijih hrvatskih muzičara i basista Prljavog kazališta, preminuo je jutros u Zagrebu u 59. godini, nakon kratke i teške bolesti, javljaju hrvatski mediji.

Prošle godine Vorihu je dijagnosticiran težak karcinom. Posljednji nastup je imao na slavljeničkom koncertu povodom 25. godišnjice benda u Kranjčevićevoj ulici, a prvi nastup s Prljavim kazalištem imao je 2008. godine. 

Dubravko Vorih počeo je karijeru s grupom Pro Futuro klavijaturiste Stanka Juzbašića 1976. Svirali su jazz rock na tragu Soft Machinea i Chicka Coreae. Nakon raspada grupe Juzbašić osniva Obećanje proljeća u kojem je Vorih svirao do 1980. Grupa bilježi značajne uspjehe na jazz festivalu u Celju, Subotici, Novom Sadu…

U Zagrebu je svirao i s legendarnim Stanleyjem Clarkeom, svirali su njegovu kompoziciju “School Days”. Jedno vrijeme svirao je u grupi rumunskog trubača Nicka Stefanescua Nick Steven Clan. S njim je svirao nekoliko godina, nakon čega se uputio u Keln gdje je usavršavao sviranje jazza s gitaristom Renatom Rožićem, bubnjarom Krunom Levačićem i saksofonistom Sašom Nestorovićem. 

U Kelnu je svirao soul s vodećim imenima tamošnje scene – alt saksofonistom Florianom Ctuom, tenor saksofonistima Flaviusom Theodosiem i Bobyjem Sternom, klavijaturistima Johannesom Schenkom, Marcom Lossom i Andrejem Kischnjikom te pjevačima Norwoodom Youngom, Walerie Scott, Ronom Whiteom, Ronom Taltonom, Frankom Reudenbachom i Anitom Davis, bubnjarima Dirkom Sengottom (svirao s Peterom Gabrielom), Alexom Wesperom, Andrewom Marconijem, Guidom Jeresom i drugima. 

Grupi Prljavo kazalište pridružio se 2008. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *