Potpuno isključenje interneta u Rusiji

Rusija planira potpuno isključiti internet kako bi vidjela šta će se desiti nakon toga . Ovaj test je dio prijedloga zakona koji se odnosi na internetsku cenzuru i zaštitu.

U Rusiji je nedavno predložen zakon koji bi obvezao pružatelje usluga da ovu zemlju potpuno isključe s interneta. Vlada zahtjeva takvu sposobnost radi osiguravanja svoje internetske imovine od strane agresije te kako bi bila u mogućnosti interno usmjeriti sav promet. Test je planiran za neko vrijeme u narednim sedmicama, ali tačan datum nije poznat.

Cilj cijelog eksperimenta je prikupljanje informacija i davanje mogućih izmjena za Nacionalni program za digitalnu ekonomiju, dio zakona koji se stavlja pred ruski parlament. Osim što se može isključiti iz šireg interneta, predloženi zakon također zahtijeva od ISP-ova da instaliraju opremu za preusmjeravanje cijelog ruskog prometa preko Roskomnazora, vladinog tijela koje je odgovorno za cenzuru i praćenje internetskih aktivnosti ruskih građana. Oni žele imati mogućnost da pregledaju promet i osiguraju da ne bude preusmjeren izvan Rusije. Na taj način će imati neovisnost sa izoliranim internetom.

Ovakav test na razini zemlje nikada prije nije proveden, pa ruski telekomi žele vidjeti što će se dogoditi. Nije jasno hoće li ovaj test ometati internetsku povezanost unutar Rusije ili ne, ali su svi davatelji internetskih usluga pristali sudjelovati. Rusija je stvorila lokalnu DNS podršku, tako da bi teoretski Rusi i dalje trebali moći pristupiti stranicama hostiranim unutar Runeta (ruski internet). Pripreme za ovaj test rade se već nekoliko godina, ruski pružatelji usluga nisu sigurno na koji način tačno izvršiti prekid veze, a da se vrijeme zastoja svede na minimum.  Od Putina se očekuje da potpiše program unutar samog zakona, ali potrebno je pobrinuti se da sve ide prema planu. Vlada je također pristala platiti dodatnu infrastrukturu potrebnu za prikladno preusmjeravanje prometa.

Ruska vlada planira ići korak dalje, a na nama je da čekamo šta će se desiti u skoroj budućnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *