Plan za novi „Media City“

AI Studio iz Londona i Moskve objavio je planove za novi Media City u središtu Sankt Peterburga, Rusija. Projekt će uključivati uredske prostore za medije i druge kreativne industrije, kao i javni prostor, osmišljen u suradnji s Hyland Edgarom Driver. Cilj koncepta je spojiti suvremene materijale i tehnologiju s poviješću mjesta, a dizajn sadrži niz međusobno povezanih mostova za lak pristup i kretanje.

Mjesto se nalazi na području koje obuhvaća građevine iz 19. stoljeća, primjere sovjetske arhitekture, kao i neke moderne događaje. Projektni leteći mostovi inspirirani su konceptom molekule, pri čemu su jezgre međusobno povezane na različitim razinama. Nove zgrade su visoke sedam spratova, što im omogućuje da se uklope u ograničenja visine područja.

Fasada postojeće zgrade na licu mjesta će biti pokrivena kinetičkim medijskim zidom. Kao što je navedeno u timu, ovaj zid se sastoji od laganih metalnih ploča debljine 10 × 10 cm, koje pokreće vjetar. Oni su integrirani s LED zaslonom za stvaranje vizualnih efekata. Javni prostori pokriveni su laganim ostakljenim krovom kako bi se zaštitili od kiše i snijega. Krov vizualno povezuje svih pet zgrada i igra ključnu ulogu u sastavu kao cjelini, proširujući korisni javni prostor. Na krovu se nalazi jastučić za helikoptere, dok promatračnica na vrhu jedne od zgrada omogućuje pogled na tvrđavu Petra i Pavla, orijentir iz 18. stoljeća.

Osvrnuvši se na prijedlog, Anton Khmelnitskiy, osnivač AI-ja, rekao je: „Ovo je prilično neobičan prijedlog za Sankt Peterburg. Poštujući ograničenja visine i gustoću centra grada, osmislili smo savremeni razvoj mješovite namjene s glavnim fokusom na javni prostor. Smatramo da prva kinetička medijska fasada koju predlažemo odražava koncept Media Citya i postati će središnja tačka razvoja. ”

S procijenjenim proračunom od 250 miliona eura, projekt će uključivati 73,400 kvadratnih metara namjenskog uredskog prostora i 21.000 četvrtnih metara javnog prostora. Projekt će obuhvatiti restorane, kafiće, neovisne trgovine, galerije i zajednički radni prostor. Pokriveni vanjski amfiteatar u središtu mjesta ugostit će razne besplatne događaje, uključujući projekcije velikih sportskih događaja, filmova, glazbe i kazališta. Višenamjenska dvorana za izvedbu dizajnirana je pomoću postojećeg krova kako bi se stvorilo višeslojno sjedenje. Prijedlog uključuje planove za široki bulevar, koji će dijeliti pješaci i vozila, kao i planove za 625 parkirnih mjesta.

Izvor: archdaily.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *