Ogromno crveno kulturno središte u Kini

Kulturni centar Longgang u Shenzhenu, Kina, sastoji se od četiri crvene zgrade koje je dizajnirao Mecanoo. Smješten na dugoj i uskoj lokaciji u okrugu Longgang, kompleks od 95.000 četvornih metara obuhvata umjetničku galeriju, muzej znanosti, centar za mlade i knjižaru.

Mecanoo ga opisuje kao “urbanu spojnicu”, red od četiri sprata spaja se na krovnoj razini kako bi se stvorio niz zaštićenih javnih prostora.

“Kulturni centar doprinosi bogatom i raznolikom kulturnom programu smještenom u kultnom gradskom priključku”, objasnio je nizozemski studio za arhitekturu. “Povezuje okolna područja dijeljenjem programa na odvojene jedinice. Prolazi između tih zgrada, koji se uklapaju u susjedne ceste, omogućuju pristup iz nove poslovne četvrti na zapadnoj strani zgrade do parka na istoku.”

Svaka zgrada unutar Kulturnog centra Longgang ima jedinstven oblik, ali sve se povećava u svakoj etaži i ujedinjuje se istim crvenim fasadama. Kao i njihovi eksterijeri, dizajn interijera svakog volumena dosljedan je u cijelom Longgang kulturnom centru, gdje dominiraju njihove izložene betonske konstrukcije.

“Betonska konstrukcija pažljivo je dizajnirana kako bi postala dio iskustva posjetitelja, lutajući kroz zgradu kao da gledate lijevu betonsku skulpturu iznutra”, dodao je arhitektonski studio.

Beton je udružen s mješavinom drva, tamnim metalik detaljima, kao što je u atriju znanstvenog muzeja gdje crne stepenice cik-cak prelaze preko drvenih sjedećih mjesta u prizemlju. Kulturni centar Longgang prvi je put došao u središte pozornosti 2011. godine, kada je Mecanoo osvojio natjecanje za dizajn kompleksa za Longgang vladu.

Završetak zgrada prati niz drugih velikih kulturnih građevina izgrađenih u Kini posljednjih mjeseci, što ju je učinilo jednom od najplodnijih zemalja za arhitekturu prošle godine.

Izvro: dezeen.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *