Najviši drveni neboder na svijetu

Perkins + Will otkrio je novi dizajn za najviši drveni neboder na svijetu u Vancouveru. Bruce Langereis, predsjednik Delta Land Developmenta, predstavio je prijedlog tvrtke o transformaciji parcele od 13 hektara projektom koji bi se mogao popeti na 40 katova. „Canada Earth Tower“ kako je nazvan, ima za cilj postati novi presedan i mjerilo za izgradnju zelenih zgrada.

Svaki trospratni dio južne strane tornja sadržavat će vanjski vrt koji je dostupan stanovnicima tog dijela. Niže, podij kompleksa podrazumijeva vrhunski uredski prostor i maloprodaju, kao što je trgovina. Maloprodaja i restorani povezat će prostrano dvorište koje se otvara prema zapadnoj strani.

Projekt bi uključivao oko 339.300 četvornih metara ukupne površine poda, dajući zgradi gustoću odnosa površine od šest puta veću od njegove površine. Konstrukcija bi bila pretežno izrađena od vatrootpornog drvenog križnog lameliranog drva (CLT). Podne ploče, konstrukcijski stupovi i eksterijeri koristit će drvene materijale, dok će betonska jezgra koja sadrži dizala i hitno stubište biti ugrađena za seizmičku i požarnu sigurnost.

“Želimo biti što je više moguće osjetljivi na smanjenje ugljičnog otiska, a to rješenje revidirali su arhitekti, inženjeri i građevinski znanstvenici.”

Delta Land Development tek treba podnijeti zahtjev za formalno rezoniranje.

Izvor: archdaily.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *