Na Tajvanu počinje izgradnja velikog tržišta za hranu

Nazvana “Tainan Xinhua market voća i povrća”, MVRDV shema transformiše često prozaični aspekt prehrambene industrije u javno iskustvo hrane i prirode. Smješten na strateškom položaju između grada i planina, sa dobrim vezama javnog prevoza, šema se nalazi na pogodnom čvoru za trgovce, kupce i posjetioce.

Definisana terasastim, pristupačnim zelenim krovom, tržnica na otvorenom će služiti kao važno čvorište u lancu snabdijevanja Tajvana i odredište za sastanke, druženje i uživanje pogleda na okolni krajolik.

Shema se sastoji od jednostavne otvorene strukture, sa visokim talasastim stropovima koji omogućavaju prirodnu ventilaciju i valovitim zelenim krovom koji se spušta do nivoa tla kako bi se omogućio javni pristup. Dinamična terasa, koja sadrži različite proizvode iz tog područja, poprima izgled zelenih brežuljaka i tako postaje nastavak pejzaža.

S jedne strane, četverospratna zgrada sadrži upravne urede tržišta, restoran i izložbeni centar za poljoprivredne proizvode. Ova jednostavna zgrada presijeca se sa glavnom konstrukcijom i na taj način pruža sekundarni pristup uređenom krovu.

Uređeni krov će biti podijeljen na terase, od kojih svaka uzgaja različite usjeve. Ananas, pirinač, ruže i čaj će se razdvojiti na nivoe koji su određeni klimatskim zahtjevima biljke. Zaštićena mjesta, klupe i stolovi za piknike će biti ugrađeni u krov, nudeći ravnotežu između poljoprivredne produktivnosti i rekreacije.

Dizajn šeme je završen u saradnji sa LLJ Architects, a završetak se očekuje 2020. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *