Moderni muzej u Turskoj

U Eskişehiru, sveučilišnom gradu na sjeverozapadu Turske otvara se moderni muzej.

Shema od 4500 četvornih metara definirana je prepoznatljivim dizajnom drva, inspiracijom iz tradicionalnih otomanskih drvenih konzolnih kuća Odunpazarija koje su sinonim za okrug i odaje počast povijesti grada kao uspješnog tržišta drveta. Uz nekoliko drugih gradskih muzeja u okolici, OMM će stvoriti muzejski trg i javno okupljalište u gradu.

Podijeljen na tri razine, program privlači posjetitelje na putovanje kroz različite izložbene prostore, s velikim prostorima u prizemlju koji odišu ritmom i mjerilom urbanog konteksta, a manje prostorije na gornjim katovima u kojima djeluju manje. U središtu, skylit atrij obezbjeđuje prirodnu svjetlost u zgradi.

„U središtu ovog projekta bila je želja da se stvori veza između ljudi i umjetnosti. Željeli smo da zgrada nosi povijest i sjećanje na grad, da odjekuje i na ljudskoj razini i na jedinstvenu uličnu ulicu Odunpazarija, koja prolazi kroz nju je posebno iskustvo. Veoma se radujemo što ćemo vidjeti kako javnost uživa i komunicira sa zgradom.“ -Yuki Ikeguchi (partner) / Kengo Kuma (osnivač) i suradnici.Izvor: archdaily.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *