Lažni biometrijski otisci prstiju mogu oponašati stvarne – “Deep Master Prints”

Istraživači su godinama pokazivali da popularni senzori za otiske prstiju koji se koriste za čuvanje pametnih telefona ponekad mogu biti prevareni, koristeći podignutu štampu ili digitalizirane podatke o otiscima. Čini se da su biometrijski ID-ovi bliski savršenom identifikacionom sistemu koji možete dobiti. Ove vrste ID-ova se zasnivaju na jedinstvenim fizičkim osobinama pojedinaca, kao što su otisci prstiju, zjenice ili čak vene u ruci. Poslednjih godina, međutim, istraživači bezbjednosti su pokazali da je moguće zavarati mnoge, ako ne i većinu, oblike biometrijske identifikacije.

U većini slučajeva, lažiranje biometrijskih ID-a zahtijeva izradu lažnog lica ili uzorka vena prstiju koji odgovara postojećem pojedincu. Međutim, istraživači sa Univerziteta u Njujorku i državnog Univerziteta u Mičigenu detaljno su objasnili kako su obučili algoritam mašinskog učenja za generisanje lažnih otisaka prstiju koji mogu poslužiti kao podloga za veliki broj pravih otisaka prstiju u bazama podataka.

Poznati kao Deep Master Prints, ovi vještački generisani otisci prstiju slični su glavnom ključu za zgradu. Da bi napravili glavni otisak, istraživači su hranili vještačku neuronsku mrežu – vrstu računarske arhitekture koja je slobodno modelirana na ljudski mozak i koja „uči“ na osnovu ulaznih podataka – stvarnih otisaka prstiju preko 6.000 osoba. Iako istraživači nisu bili prvi koji su razmotrili stvaranje otisaka prstiju, oni su prvi koristili algoritam mašinskog učenja za kreiranje radnih otisaka. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *