Kuća ugrađena u divovsku stijenu

Arhitektonski dizajner Amey Kandalgaonkar stvorio je vizualizaciju kuće Inside a Rock, koncepta za modernističku betonsku kuću izgrađenu unutar divovske stijene.

Dizajnirao je kuću kao savremeni preokret u arhitekturi nekropole Mada’in Saleh, svjetske baštine UNESCO-a u Saudijskoj Arabiji.

“Kada sam prvi put vidio slike arhitekture izrezanih u kamenu, znao sam da ga moram koristiti kao inspiraciju u arhitektonskom projektu”, istakao je Kandalgaonkar. “Postoji ogromna količina arhitektonske baštine koju su nam postavili prošli graditelji i vjerujem da su učinili veliki posao integracije izgrađenih okruženja u prirodne elemente.”

Kandalgaonkar je dizajnirao House Inside a Rock kako bi izgledao kao da je izrastao iz stijene. Monumentalna ulazna osovina u prizemlju povezuje se sa širokim pravougaonim stambenim prostorom otvorenim prema zraku duž vanjske strane. Neobrađene betonske ploče uklapaju se u stjenovite izbočine.

Na tom se prostoru nalazi terasa koja vodi do više terase i bazena smještenog na vrhu izdanka pokraj zasjenjenog predsoblja. Ova terasa prati vrh stijene do drugog bazena sa staklenim zidovima i dnom koji se otvaraju s ruba stijene.

Izvor: dezeen.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *