Kako pomoći djetetu da prevaziđe strah

Sva djeca prolaze kroz razne faze razvitka u kojim su posebno labilna i puna strahova. Stoga, pomozite svom djetetu da prevaziđe strahove i iz tih problema iziđe ojačano i samopouzdano

Faze straha

Tokom prvih pet godina života dijete prolazi kroz pet razvojnih faza straha koje sve nas prate čitavog života: strah od gubitka tjelesnog kontakta, strah osmomjesečnog djeteta i strah od odvajanja su strahovi koji preovlađuju u periodu prve tri godine života.

Oko treće godine života dolazi do stvaranja straha od uništenja. Između četvrte i pete godine razvija se strah od smrti. Kao roditelji vi niste u stanju spriječiti nastanak tih strahova, ali, možete dijete zaštititi od njih i dati mu osjećaj sigurnosti.

Otkrijte čega se boji

Najprije istražite šta je to što izaziva strah u vašem djetetu. Ali, uzdržite se pritom od njihovog procjenjivanja! Razlozi za strah su često – a za dijete uvijek – vrlo realni čak i kad se vama čine sasvim bezvezni.

Tu je bitna vaša pomoć. Strah shvatite jednako ozbiljno kako ga shvata i vaše dijete. Nećete ništa postići rečenicom: “Ne boj se, nije to ništa!” Radije se naoružajte maštom i strpljenjem kako biste se približili izvoru straha svog djeteta.

Razvijte strategije protiv neugoda

Zajedno sa djetetom razvijte strategije protiv neugoda koje izaziva tama. Prihvatite priču o čudovištu iz ormara i pustite dijete da ga opiše ili nacrta.

Djeca žele strahu dati oblik, lice. Možda vam pomogne slika zmaja. Pocijepajte je pred djetetom i kažite mu da to čudovište od tog trenutka više ne može ući u njegovu sobu.

Kada je riječ o irealnim dječijim strahovima često sama djeca imaju najbolje ideje šta bi trebalo uraditi. Obavezno prihvatite njihove ideje! To će kod djeteta razviti povjerenje u vlastite sposobnosti i dat će mu osjećaj da je snažno i hrabro.

Borba sa strahom – ne žurite

Uz sve to, nemojte žuriti. Ako požurite s tjeranjem straha, dijete će teško prihvatiti rješenje. Imajte strpljenja i pomozite djetetu da razvije strategiju borbe sa strahom. Vaše povjerenje u sposobnost svog djeteta pomoći će mu da i ubuduće uspješno prevaziđe strah.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *