Instagram skriva broj lajkova

U srijedu, kompanija u vlasništvu Facebooka izjavila je da širi svoj test koji skriva lajkove za više zemalja, uključujući Irsku, Italiju, Japan, Brazil, Australiju i Novi Zeland. U maju, kompanija je počela sa testiranjem u Kanadi kako bi smanjila pritisak i povećala broj korisnika na platformi. Lajkovi, koji se pojavljuju kao srca na Instagramu, često se koriste kao mjera popularnosti. Test uklanja ukupan broj korisnika na fotografijama i videozapisima, ali vlasnik računa će ih i dalje moći vidjeti. Lajkovi se neće pojaviti na glavnom feedu, profilima ili stranicama trajnog linka.

“Ovo testiramo zato što želimo da se vaši sljedbenici fokusiraju na fotografije i videozapise koje dijelite, a ne na koliko ih vole”, rekao je glasnogovornik u Instagramu.

Za neke korisnike, nepostojanje dovoljno lajkova može utjecati na njihovo samopoštovanje. Prema nedavnom izvještaju Kraljevskog društva za javno zdravstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu, Instagram je najštetnija aplikacija za društveno umrežavanje za mentalno zdravlje mladih ljudi.

Test se ne bavi niti popravlja neke od drugih faktora koji mogu uticati na dobrobit korisnika na Instagramu, uključujući i nasilje, osjećaj da su izostavljeni ili da su životi drugih ljudi bolji od njihovih.

“Najveći uticaj Instagram-a je sadržaj”, kaže Renee Engeln, profesorica psihologije na Univerzitetu Northwestern. “Izloženost ovom stalnom toku usavršenih slika je ono što izgleda psihološki povrijeđeno.”

Instagram je također napravio nedavne poteze za adresiranje nasilja na platformi. Objavljen je novi alat koji koristi vještačku inteligenciju da bi rekao korisnicima kada se komentar može smatrati uvredljivim prije objavljivanja.

Osim toga, Instagram dodaje i “Restrict” režim koji ima za cilj borbu protiv nasilnika. Kada ograničite drugog korisnika, komentari na vaše postove od te osobe vidljivi su samo njima, a ne drugim osobama. Ograničeni korisnici također neće moći da vide da li je ta osoba aktivna na Instagramu ili ako su pročitali direktne poruke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *