Huawei OS ili Android?

Kineski Huawei predstavio je svoj novi operativni sistem Hongmeng kao alternativu za Googleov Android.

Kako navode, kompanija sada užurbano radi na osposobljavanju svog operativnog sistema. Odnos Googlea i Huaweija pukao je gotovo preko noći, nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa. Google je dan nakon Trumpove odluke najavio da će ukinuti svoje usluge kineskoj kompaniji, između ostalih i redovna ažuriranja za operativni sistem Android. Ime Hongmeng je već zvanično zavedeno i zaštićeno u kineskoj Nacionalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine. Međutim, kako navodi WSJ, ubjeđivanje potrošača da promjene svoje navike do sada se bezbroj puta pokazalo kao veoma teška i često neuspješna rabota.

Android pokreće 87 % današnjih smartfona, dok ostatak tržišta kontroliše Appleov iOS, podaci su firme za istraživanje tržišta Kanalis.

Šef Huaweijevog potrošačkog odjeljenja Ričard Ju rekao je prije nekoliko dana za CBS da će novi operativni sistem biti spreman za korisnike u Kini do kraja godine, a za ostale početkom naredne. Najveća prepreka na tom polju je stvaranje takozvanog ekosistema koji će nuditi plodno tlo za razvoj aplikacija za korisnike. I to ne samo za prebacivanje i adaptiranje već popularnih aplikacija, već za stvaranje novih, kojima će se korisnicima konstantno nuditi novi, svježi sadržaj.

Analitičar Kanalisa Mo Đia je, za WSJ, da će se korisnici Huaweija u Kini potencijalno lakše prilagoditi na novi sistem, ali da je to malo vjerovatno sa onima van Kine, koji su naviknuti na Googleov sistem aplikacija. Zbog toga, gubitak pristupa Androidu svakako predstavlja udarac Huaweiu, koji je proteklih godina zabilježio izuzetne tržišne rezultate izbivši na drugo mjesto po broju prodatih pametnih telefona, ispred Applea i malo iza Samsunga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *