DJI će dodati nove detektore aviona i helikoptera u nove dronove u 2020. godini

DJI će uskoro otežati let svojim bespilotnim letjelicama previše blizu većih zrakoplova. Kineska tehnološka kompanija objavila je da će svi DJI dronovi koji teže više od 250 grama – što uključuje sve što trenutno nudi – biti pušteni 2020. godine te nadalje će imat ugrađene detektore aviona i helikoptera. 

Svaki od tih novih dronova sada će uključiti senzore koji mogu primiti signal o automatskom zavisnom nadzoru (ADS-B) koji šalju avioni i helikopteri. To je tehnologija koju je vlada SAD-a ovlastila za tradicionalne avione koji lete kroz brojne kontrolirane zračne prostore počevši od 1. januara 2020. godine, i čak ih koriste kontrolori zračnog saobraćaja za preciznost i svijest o situaciji u realnom vremenu.  

DJI-ovi novi dronovi će koristiti ovaj ADS-B detektor, koji je označen kao “AirSense”, kako bi upozorio pilote kada je avion ili helikopter u blizini. Ono što je najvažnije, to neće automatski dovesti do toga da se bespilotna letjelica udalji od većeg aviona – to će i dalje biti na pilotu. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *