Da li ćemo uskoro koristiti internet iz svemira?

Kompanija OneWeb iz Velike Britanije je obezbijedila 1,25 milijardi dolara kako bi se ubrzao proces uspostavljanja globalne mreže za superbrzi širokopojasni pristup internetu pomoću satelita.

Iz kompanije poručuju da to znači kako je pokretanje mreže 2021. godine “neizbježno”. Ta kompanija je u februaru uspešno lansirala prve satelite koji su u stanju da sve to omoguće, navodi BBC. Nakon najnovijeg kruga prikupljanja novca, OneWeb raspolaže sa ukupno 3,4 milijarde dolara kapitala, do koga su došli zahvaljujući ulagačima kao što su japanski tehnološki div Softbank, Virgin Groupa, Coca – Cola i Qualcomm. Zahvaljujući tom kapitalu do kraja godine očekuje se da mjesečno lansiraju po 30 satelita, koji će, kada svi budu lansirani, biti raspoređeni tako da omogućavaju pristup internetu u cijelom svijetu.

Da bi im to pošlo za rukom, u nisku orbitu oko Zemlje, odnosno na visinu do 2.000 kilometara od površine Zemlje, moraće da lansiraju ukupno 650 satelita – iako bi njihov konačni broj mogao da dostigne i do 2.000. To će biti najveći program lansiranja satelita koji će svijet ikada moći vidjeti, tvrde u OneWebu. Svrha ovakvog procesa jeste da se omogući pristup internetu u onim dijelovima svijeta koji trenutno nemaju širokopojasni pristup mreži ili u kojima je pristup neujednačen. Američki telekomunikacioni preduzetnik Greg Vajler je prošlog meseca za BBC izjavio da mu je cilj da pomogne ljudima u zemljama u razvoju. “Ako pogledate ekonomije u nastajanju u kojima nema pristupa internetu ili je on jako ograničen, uglavnom ćete videti siromaštvo”, rekao je Vajler. “Problemi sa zdravstvom, rodna neravnopravnost… svi problemi imaju isti korijen. Ljudi nemaju priliku da uče, da se izvuku iz siromaštva i izgrade svoje zajednice. Zato je umrežavanje tako važno!”, naglasio je on.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *