Broj robota u kompanijama obara sve rekorde

Kvalificirani rad bez radnika je sve više zastupljen širom svijeta. Roboti su zamijenili ljudsku radnu snagu. Američki svijet tehnologije prenosi podatke da su američke kompanije prošle godine instalirale više robota nego ikad prije, jer sve jeftinije i fleksibilnije mašine može priuštiti sve veći broj preduzeća, a njihova namjena se širi izvan njihovog tradicionalnog položaja u fabrikama automobila.

U toku prošle godine u SAD je isporučeno 28.478 robota, što je gotovo 16 % više nego u 2017. godini, prema podacima koje je objavilo mičigensko Udruženje za unapređivanje automatizacije. Ovo povećanje odnosi se na sve sektore, osim na automobilsku industriju, u kojoj su proizvođači smanjili narudžbine jer su osigurali velike količine alata potrebnih za proizvodnju novih modela kamiona.

U pojednim sektorima zahtjevi sa robotima su se povećali, pa su tako isporuke u prehrambenim i potrošačkim kompanijama porasle za 60 % u odnosu na prethodnu godinu. Isporuke proizvođačima poluprovodnika i elektronike bile su veće od 50 %, dok su isporuke proizvođačima metala porasle za 13 %. Potreba za automatizacijom raste kako kompanije nastoje da smanje troškove rada.

Kako prenosi B92.net, potpredsjednik Udruženja za unapređivanje automatizacije Bob Dojl izjavio je da se automatizacija kreće u daleko širem smjeru od svojih tradicionalnih početaka – od fabrika za sastavljanje automobila i drugih velikih proizvođača, pa sve do skladišta i manjih fabrika.

Podaci pokazuju kako su se prošle godine isporuke robota proizvođačima automobila i automobilskih dijelova porasle za 49 %, što je prvi put od 2010. godine da je rast iznosio manje od 50 %, dok je veći rast isporuka primjećen u ostalim sektorima. U 2017. godini, više od 60 % isporuka otišlo je proizvođačima automobila. “Prehrambena industrija zaista počinje da se zahuktava kao tržište za automatizaciju”, riječi su direktora prodaje i marketinga u Kavasaki Robotiksu, Dena Haslija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *