Barcelonski paviljon sa laserskom rešetkom

Luftwerk i dizajner Iker Gil projicirali su mrežu crvenih lasera na Mies van der Roheov glavnom paviljonu u Barceloni kako bi stvorili instalaciju „Geometrija svjetla“. Namjena je upravo tako i nazvana, a cilj je bio potaknuti i istaknuti kultni dizajn zgrade, koju je dovršio Van der Rohe 1929. godine.

“Geometrija svjetla je intervencija u paviljonu u Barceloni, zamišljena kao suvremeni objektiv za ovo važno remek-djelo”, objasnio je Luftwerk iz Chicaga. “Ona naglašava i proširuje arhitektonske i materijalne karakteristike strukture.”

Smatra se prvim djelom modernog pokreta, a paviljon u Barceloni poznat je po minimalnom tlocrtu koji se temelji na formuli grid sustava. Ima egzotične mramorne zidove i podove koji se pružaju iz unutrašnjosti kako bi stvorili neprekidan prostor, zamagljujući granicu izvana. Instalacija Geometrija svjetlosti razvijena je kao produžetak ove strukture slične rešetki, kako bi se poboljšala iluzija njezinih fizičkih granica.

“Projicirana rešetka svjetla pokreće pod koji se proteže izvan staklenih zidova uokvirenih čelikom, naglašavajući protočni prostor koji prožima unutrašnjost i vanjštinu”, dodao je Luftwerk.

Geometrija svjetlosti nije prva instalacija koja mijenja izgled Barcelonskog paviljona. Godine 2017. arhitekti Anna i Eugeni Bach učinili su je minimalnijom nego ikad pokrivajući sve zidove bijelim pločama.

Izvor: dezeen.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *