Američki meteorolozi zabrinuti zbog uvođenja 5G

Signali sa satelita iz vremenskih prilika mogu biti poremećeni mobilnim mrežama za prenos podataka 5G u SAD, upozorili su meteorolozi. Američki prognostičari su ranije izrazili zabrinutost zbog 5G radio smetnji, ali sada je grupa naučnih tijela pisala Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC) o tom pitanju.

U zajedničkom pismu, koje je uočio sajt The Register, navodi se da je situacija “duboko zabrinjavajuća”. On traži da aukcija radio spektra za 5G koristi bude odložena.

Smetnje uzrokovane pojačanom komunikacijskom aktivnošću mogu odgoditi izvještavanje važnih informacija o vremenu za javnost – na primjer za vrijeme uragana – prema Američkoj geofizičkoj uniji, Američkom meteorološkom društvu i Nacionalnoj vremenskoj organizaciji.

Oni su tvrdili da su vremenske mreže na koje se oslanjaju “od ključnog značaja za javnu bezbjednost i naučna istraživanja”.

“Gubitak sekundi može značiti razliku između sigurnosti i ozbiljnog rizika za život i imovinu”, napisao je izvršni direktor Jonathan Porter u odvojenom pismu FCC-u.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *