5G telefoni: telefoni sljedeće generacije

U većem dijelu svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, ove godine je planirano lansiranje 5G mreža. Ono što je karakteristično za ove mreže je da će biti brže od 4G, međutim, to ne podržavaju telefoni u trenutnoj upotrebi. Drugim riječima, trebat će vam 5G telefon.

Također, većina telefona koji se lansiraju u bliskoj budućnosti neće podržati mrežu pete generacije. To nije veliki problem, jer 5G pokrivenost neće biti široko rasprostranjena određeno vrijeme.

Tokom CES-a 2019, proizvođač čipova za pametne telefone Qualcomm izjavio je da očekuje da će u 2019. godini biti predstavljeno više od trideset 5G uređaja, od kojih je većina pametnih telefona.

Poznato je da Samsung radi na 5G telefonu i da će prvi ovakav telefon biti verzija Samsung Galaxy S10, možda nazvana Samsung Galaxy S10 X.

Ovo bi mogao biti jedan od najuzbudljivijih, ali i najskupljih uređaja u 2019. godini. 5G telefon, sudeći po dosadašnjim saznanjima ima 6,7-inčni ekran, četiri stražnje kamere, dva snapper-a, 5000 mAh bateriju i 10 GB ili 12 GB RAM-a.

Također, pojedini izvori otkrivaju da će Galaxy S10 X biti prodat u Južnoj Koreji 29. marta, kada bi trebala biti i američka lansiranja, ali prema izvještajima neće biti dostupna na drugim područjima. O tome ćemo uskoro imati više informacija, jer će vjerovatno biti objavljen 20. februara zajedno sa ostatkom Galaxy S10 opsega.

Huawei je potvrdio da će na MWC 2019 prikazati 5G sklopivi telefon, dok će kineska firma održati konferenciju za novinare 24. februara. Ništa drugo nije potvrđeno, ali to nije iznenađenje, jer je kompanija ranije rekla da radi na 5G preklopnom telefonu.

Čini se da je to mala promjena plana, iako je Huawei prošle godine otkrio da planira lansirati 5G telefon u junu 2019. godine, no to bi mogao biti datum kada će telefon biti u prodaji. Nema vijesti o tome u kojim će zemljama prvi 5G telefon kompanije Huawei biti dostupan.

Apple će također lansirati 5G telefon, ali nije vjerovatno da će to biti jedna od prvih kompanija. Glasine sugerišu da Apple neće staviti 5G podršku u iPhone 11 i da će kupci na ovo čekati do 2020. godine i izlaska iPhone 12 za 5G.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *